【媽啊好亂啊〡IsoAcoustics喇叭架點揀?】

KICKSOUND近來最熱門嘅Post,就係客人留言問到底邊款IsoAcoustics啱自己喇叭用,除咗ISO系列而家仲多埋Aperta系列,媽呀真係好亂啊。唔通店員又真係逐個逐個度下Speaker嘅Size啱邊個型號嘅Stand先覆咩,傻豬豬。我地係有秘笈架!

就係佢→按此進入秘笈

記得收好喇。接落嚟教大家點用秘笈。

 

第一步:揀選需要Stand嘅器材類別。

第二步:

揀選器材(如喇叭)嘅牌子,然後揀選型號。

 

第三步:

得咗!留意右下角 “Also see Aperta 200”──當器材有多於一個適合嘅型號,就會以哩種方式話你知。

 

但有時候選完器材廠商後,冇特定型號嘅資料,咁點算好。拿,唔驚嘅,我地返返去第二步。

 

第二步:

揀選 “Other” ,然後輸入型號。

 

第三步:

手動輸入器材尺寸同重量,不過要注意單位喎。

 

第四步:

得咗。

 

留意model果項,如果有其他適合嘅型號,都有機會以哩個方式話你知。

如果系統知道該牌子器材,大多數唔係普通四方形,亦會要用家留低電郵再覆。店員實測需時一至兩日。

 

由於網站有時會只出現ISO-L8R系列的資訊沒出現ISO系列,接下來會講解一下ISO-L8R, ISO, Aperta三個系列的分別。

 

ISO-L8R和ISO系列是可以完全對應的,尺寸和負重的配備上一樣,只是外觀革新,兩者都是塑膠製。所以當網頁出現ISO-L8R的型號,你也可以買對應的ISO系列產品。

單從尺寸和功能上來說:

ISO-L8R 130=ISO 130

ISO-L8R 155=ISO 155

ISO-L8R 200=ISO 200

ISO-L8R 200sub=ISO 200sub

ISO-L8R 430=ISO 430

 

而Aperta系列則是鋁製喇叭架,ISO系列又比Aperta系列多了長支架的組合選項,所以負重計算上不太一樣,以網頁推薦的資訊為準。

單從尺寸上來說:

ISO 155=Aperta

ISO 200=Aperta 200

 

至於center channel speaker同subwoofer,ISO系列提供了ISO 200sub,而Aperta系列提供Aperta 300,兩者尺寸、材料、負重能力上都不一樣。

 

除此以外,還有以上完全未有機會提及的產品ISO Puck!仲係好亂呢!最保險嘅方法,都係召喚官方秘笈幫你計啦~

 

同場加映:
【新貨來襲】IsoAcoustics 新品推出─ ISO-Puck
【 新歡定舊愛?】ISO vs Aperta

文:Kui@KICKSOUND

資料及圖片來源:IsoAcoustics