【 新歡定舊愛?】ISO vs Aperta

本年情人節,除咗係粤劇特朗普嘅公開發售日(笑),亦係Kicksound新商品嘅上架日。

等筆者同大家介紹一下IsoAcoustics喇叭架Aperta系列。

 


 

 

 

如果有留意開Kicksound,都唔少機會見到IsoAcoustics出品嘅喇叭架。從ISO-L8R系列到ISO系列,都非常受歡迎。最新上架嘅Aperta系列,格式和ISO系列大同小異,但有幾點值得一提。

 

 

 

1)金屬製造

常見客人希望ISO系列可以有金屬製版本,塑膠造的喇叭架硬係覺得唔夠穩陣,配在高級喇叭下面也顯得怪怪地。Aperta作為鋁製喇叭架,原本已經百搭的設計,現在配上任何喇叭都不失氣勢。

 

 

 

2)螺絲型零件

IsoAcoustics出品的喇叭架其中一個特色,就係用最簡易嘅組裝方法,令用家微調角度。喇叭架附加零件,可使之變得前高後低或前低後高,將傾斜喇叭到面向用家嘅最佳角度。Aperta的附加零件是螺絲型設計,除了可以令微調效果的彈性增加,亦不會再出現攝咗喺個腳仔嘅意外。

 

3)單一高度

雖然Aperta的格式和ISO系列差不多,但Aperta系列的鋁管只有一款長度,裝好後整體約高3吋,ISO系列則有8吋高的組合。

 

4)顏色選擇

ISO系列清一色黑色,Aperta則有鋁色和黑色兩種選擇,用家可為自己的喇叭揀選相襯的喇叭架,更顯喇叭的氣質。

Aperta  (6.1″ Wide and 7.5″ Deep)

 

Aperta 200(7.8″ Wide and 10″ Deep)

 

Aperta 300 (7 7/8” Wide and 11 3/4” Deep)

 

 

如對Aperta有任何疑問,歡迎私訊KICKSOUND FB專頁,或到IsoAcoustics官網進一步了解!

下一集將會教大家點揀適合自己對喇叭嘅IsoAcoustics喇叭架!

 

同場加映:【新貨來襲】IsoAcoustics 新品推出─ ISO-Puck
恭祝大家情人節年初十快樂!
文:Kui@KICKSOUND
資料及圖片來源:IsoAcoustics